Behöver du anpassa dig till kontorslivet igen?
Sedan pandemin tog fart har du behövt vänja dig vid ett arbetsliv i hemmet. Vilket förmodligen inneburit en ganska stor omställning för dig personligen. Därför är det inte så konstigt om du tycker det känns svårt att återgå till kontoret. De senaste månaderna har, som du säkert vet, företag börjat öppna upp sina kontor igen, samtidigt som coworking-företag har öppnat upp sina lokaler. I denna artikel går vi in på hur du på bästa vis kan hantera ditt ny-gamla liv på kontoret eller i coworking-lokalen.
Flexibel arbetsmiljö, kontor eller hemifrån?
Kanske har du vant dig vid att; vakna upp fem minuter innan första mötet för dagen, ta samtal utan att störa någon, träna mellan möten och kunna laga lunch på plats. Det är många som har trivts alldeles utmärkt med att jobba hemifrån. Vissa personer frodas i en kontorsmiljö där spontana sociala interaktioner sker och där mycket annat händer, medan andra både presterar och mår sämre i en mer livlig miljö. Om du är en av dem och du nu känner att det tar emot att återgå till kontoret, kan det vara till din fördel att diskutera det med din chef och därmed be om flextid. Det finns många olika alternativ på hur du kan lägga upp dina arbetsdagar;
- Du arbetar på kontoret två av fem dagar i veckan och resten hemifrån.
- Du startar dagen hemma och kommer till kontoret efter lunch.
- Du är på kontoret de dagar då ni har många möten, men inte annars.
- Du har bevisat att du klarar av att jobba hemifrån och kan därmed få komma och gå lite som du vill.
Att vara på plats borde inte vara påtvingat, om det finns möjlighet att jobba hemifrån. Det hela hänger på hur bra du presterar i sammanhanget och hur du mår.
Om du mår och presterar bättre i en mer skyddad miljö, då gynnar det både dig och din arbetsgivare att du får jobba varthelst ifrån du vill.
Om du däremot inte presterar särskilt bra utanför kontoret men ändå vill jobba hemifrån ett par dagar i veckan, då kan du prata med din HR-chef och be om tips och råd för att hålla motivationen uppe, och prestationen i schack, även hemifrån. Men när du ställs inför valet att vara hemma eller åka till kontoret kan det dock vara bra att ha denna undersökning i åtanke. I en undersökning där deltagarna blev frågade hur viktigt de anser det vara att vara i samma fysiska rum för optimalt samarbete och innovation, svarade 76% att de tyckte det var väldigt viktigt. Anledningen till det är att deltagarna anser att resultatet blir bättre. Det påvisar att under möten där viktiga beslut ska tas eller där kreativitet krävs är den generella uppfattningen att det är bättre att sitta i samma fysiska rum.
Öppna upp dialogen angående coworking eller satellitkontor
Om du behöver pendla långt till kontoret varje dag och upplever det som stressigt och tidskrävande men ändå vill vara i en social miljö på dagarna, då kan det vara värt att diskutera med din arbetsgivare om du kan få arbeta från ett coworking-kontor, alternativt om det finns möjlighet att starta ett satellitkontor – ett kontor utanför huvudkontoret där medarbetare från samma företag jobbar tillsammans, fast på annan plats. Fördelarna med detta är att du slipper ödsla tid på pendling samtidigt som du får ett mer socialt arbetsliv och därmed får mer energi till ditt jobb och vardag. Du kan påbörja processen själv genom att leta efter potentiella co-working ytor i ditt område och samla dessa i ett dokument. Efter det kan du fråga runt bland dina medarbetare för att se om det är någon som har samma behov, om ni då råkar befinna er på samma geografiska plats ökar det chanserna för att ni bägge två skulle kunna få jobba från samma satellitkontor.
Kontorshygien
Vissa företag kräver att deras anställda infinner sig på arbetsplatsen oberoende av den pågående pandemin. Om du själv är i en riskgrupp eller om en närstående är det och du känner att du absolut inte vill utsätta dig för risken att bli smittad, kan du med all rätt kräva att din arbetsgivare stärker städ samt hygien-insatserna på kontoret. Förslag på hur sådana insatser kan se ut:
Minska tillgängligheten till allmänna ytor
- Stäng av kaffemaskinen för att minska risken för att alla vidrör samma maskin.
- Be alla ta med sin egen kaffekopp, bestick och glas och undvik därmed att alla vidrör samma skåpknoppar.
Städning
- Be om att städning ska ske efter varje arbetsdag.
- Se till att toaletternas handtag desinficeras efter varje besök.
Arbetsmiljö
- Hur bra är ventilationssystemet på kontoret? Även denna information går att få tag i. Om ventilationssystemet är undermåligt innebär det en ökad risk för virusspridning.
Ibland är det enkelt att ta ens arbetsliv för vad det är och därmed glömma bort att det går att göra förändringar utefter ens behag och behov. Något vi på C/O har som högsta prio; alla ska trivas. Vare sig det gäller flexibilitet eller särskilda hygien-önskemål så ser vi till att skapa den lösning som passar dig bäst.