Här finns vi

Coworking: de oväntade fördelarna för ditt företag

featured image Coworking_ de_ovantade_fordelarna_for_ditt_foretag

Drömmen om att en dag kunna ha ett eget kontor fungerar som motivation för många egenföretagare under de första tuffa åren. En plats där du får skapa ditt egna lilla universum, innehållandes pingisbord, TV-spel, lounge-hörna osv. Drömmen består dock oftast inte av logistiken, kostnaden samt administrationen som ligger bakom ett välfungerande kontor. Därför börjar många företagare vända sig till coworking-lokaler, kontorshotell och satellitkontor för att minimera kostnader och tidskrävande logistik. Låt oss titta närmare på vilka fördelar dessa typer av kontor bidrar till.

Coworking triggar motivationen 

Under det gångna året har de allra flesta av oss fått smaka på hur det är att sitta ensamma hemma och jobba. Hur har det gått för dig? Vad gör du, eller vad gör du inte, när ingen ser? Forskning visar på att vi tenderar jobba bättre och är mer produktiva när vi känner att någon har koll på oss. Men inte bara bättre, utan också med större eftertänksamhet. Något du själv kanske känner igen dig i, oavsett om du är chef eller anställd. När någon tittar på dig, under tiden du jobbar, tar du nämligen ofrivilligt in den andra personens perspektiv in i ditt egna perspektiv. Vilket leder till upplevelsen av att dina handlingar är av större vikt och därmed blir du mer motiverad att utföra dem bättre. Samma studie visade även att vi utför uppgifter snabbare när vi känner oss observerade.

Med anledning av detta kan alltså inflytt på en coworking-lokal leda till högre produktivitet och motivation då du och dina medarbetare skulle vara i andra personers närvaro. Detta i jämförelse med om ni skulle jobba online eller hemifrån.

Flexibla hyreskontrakt

Om du ämnar skaffa dig ett förstahandskontrakt på en kontorslokal riskerar du att behöva signera ett kontrakt som löper tre år framåt i tiden. Det är en risk då du, i värsta fall, kan hamna i en situation som gör att du inte längre kan betala hyresavgiften. Något som kan leda till en läckande kassa. Dessutom brukar uppsägningstiden löpa från nio månader upp till ett år vilket gör att du inte kan hålla i pengarna om något oförutsett skulle ske.

Andrahandskontrakt är i sak mer lättsamma gällande både kontraktstid och uppsägningstid men är även de svåra att frånsäga sig. Vad de bägge kontraktsformerna har gemensamt är höga månadskostnader.

Om du däremot väljer att se över dina alternativ och vänder dig till en coworking-lokal kommer du bli erbjuden mer flexibla kontrakt, som du dessutom kan anpassa utefter dina behov för stunden. Uppsägningstiden är i regel kortare den också. Nu under pandemin är det särdeles fördelaktigt att hyra platser eller rum i en coworking-lokal då du kan erbjuda dina medarbetare miljöomväxling, utan att för den sakens skull kasta pengar i sjön genom att underhålla ett helt eget kontor. Detta i kombination med att du uppmuntrar skärm- och hemmatrötta medarbetare till att bli mer motiverade i närvaro av andra, på säkra avstånd.

Utökat nätverk 

Att jobba från en coworking-lokal är lite som att vara med i ett community, som i sin tur är en del av ett större ekosystem. Alla känner alla, och någon känner alltid någon som du kan tänkas behöva komma i kontakt med. Kunskap, kompetens och erfarenheter delas alltså frikostigt vilket bidrar till större framgång för alla inblandade. Dessutom kan många problem lösas på studs. Behöver du en grafisk designer till din nya logga? Skriv i den Slack-kanal som din coworking-lokal erbjuder och fråga om någon har möjlighet att ta sig an uppdraget. Du kommer snabbt märka att den talang du söker allt som oftast befinner sig i samma rum som du.

De flesta som söker sig till coworking-lokaler gör det av två skäl; det ena är den ekonomiska aspekten av det och det andra är för sammanhållningens skull. Ju bättre du är på att bygga relationer med de som sitter runt omkring dig, desto bättre kommer det gå för ditt företag. Det är sen gammalt att vi kommer längre i tankarna om de delas med andra, kontra när vi håller de för oss själva. Det är inte för inte som många finner nya vänner när de jobbar i coworking-lokaler, då de flesta som sitter där tenderar att ha många gemensamma intressen och som till mångt och mycket är likasinnade.

Mer fokus på jobbet

Med alldeles egna kontorslokaler följer många tidskrävande samt kostsamma uppgifter. Du måste se till att lokalerna och toaletterna blir ordentligt städade, att kaffe är påfyllt samt boka service om något i lokalen går sönder. Kanske vill du anställa en receptionist som välkomnar dina kunder, något som i sig är trevligt men inte särskilt ekonomiskt. Du måste även se till att ni har välfungerande IT-säkerhet och stabilt wi-fi. I en coworking-lokal sköter sig alla dessa delar automatiskt. Du kan således fokusera helhjärtat på ditt jobb utan att behöva bekymra dig om vare sig logistik eller administration.

Coworking-lokaler har som syfte att göra livet enklare för dig genom att uppfylla dina behov. Därför finner du ofta ett gym och café i anslutning till dem. Parkering är också något som coworking-lokaler oftast tillhandahåller. Därmed slipper du lägga tid på att leta efter en parkeringsplats. Närheten och tillgången till det mesta gör att du behöver ta färre beslut varje dag, något som även det leder till bättre fokus samt mer energi.

Bättre fördelning mellan arbete och vardag 

Att jobba hemifrån leder till att det kan vara svårt att göra en tydlig avgränsning mellan vad som är jobb och vad som är vila. Datorn finns alltid nära till hands vilket innebär att du i princip skulle kunna jobba dag in och dag ut. Något som absolut inte är bra för hälsan och som i förlängningen leder till sämre resultat. Att alltid vara ”på” tär på vår mentala hälsa rejält, men något som kan lindra effekterna av det är att ta sig till en plats designerad för arbete. På så vis gör du en tydligare avgränsning mellan när jobbet börjar och när det slutar.

Garanterad plats åt nyanställda 

Du behöver inte oroa dig för att ni inte kan växa i antal anställda även fast ni hyr in er på en coworking-lokal. Tvärtom, det är som gjort för att ni ska kunna skala upp utan problem. Flexibiliteten som medföljer coworking-lokaler gör att du kan hyra ytterligare sittplatser eller ta steget och hyra ett helt eget rum. Det öppnar även upp möjligheten för de nyanställda att själva bestämma över hur ofta de vill befinna sig på sin hyrda plats. Detta förstärker känslan av att ha makten över sitt arbets- och vardagsliv.

Inspiration 

Att jobba i en coworking-lokal är lite som att jobba ifrån en inspirationsfabrik. Du kommer se dig om i lokalen och finna inspiration för hur du ska bygga er kultur, driva försäljning, pitcha, gå med vinst, och leda ditt team. Tack vare det kan du alltid fråga de du sitter jämte hur du ska lösa dina problem. Chansen är att du får hjälp, bygger en relation och ni båda två hjälper varandra framåt.

Är du intresserad av co-working kontor? Vi på C/O har flera coworking-platser runt Stockholm som kan skräddarsys after dina behov. Läs mer här

Letar du efter en riktigt flexibel kontorslösning eller vill du ha ett privat rum? Här är alternativen du kan välja mellan.

Var vill du arbeta?
Hur många personer?

Flex

1995 kr/mån för 1
Läs mer
Ingår alltid:
Snabbt och stabilt WiFi • Gott kaffe, alldeles gratis • Bokningsbara mötesrum • Kök med både kyl och micro • Lounge • Tillgång till kontoret dygnet runt • Fri access på alla våra anläggningar, så att du kan vara effektiv vart du än är • Toaletter, så klart! OBS! När vi säger ”all inclusive-kontor” så menar vi det. Allt ovan är gratis, utan dolda kostnader
Vill du veta mer?
Du kan alltid ställa frågor till oss här på hemsidan, eller kontakta oss på +46 72 577 44 22 och co@profi.se

Fast

2995 kr/mån för 1
Läs mer
Ingår alltid:
Snabbt och stabilt WiFi • Gott kaffe, alldeles gratis • Bokningsbara mötesrum • Kök med både kyl och micro • Lounge • Tillgång till kontoret dygnet runt • Flexplats på alla våra anläggningar, så att du kan vara effektiv vart du än är • Toaletter, så klart! OBS! När vi säger ”all inclusive-kontor” så menar vi det. Allt ovan är gratis, utan dolda kostnader – oavsett om du väljer Flex, Fast eller Kontor.
Vill du veta mer?
Du kan alltid ställa frågor till oss här på hemsidan, eller kontakta oss på +46 72 577 44 22 och co@profi.se

Kontor

kr/mån för 1
Läs mer
Ingår alltid:
Snabbt och stabilt WiFi • Gott kaffe, alldeles gratis • Bokningsbara mötesrum • Kök med både kyl och micro • Lounge • Tillgång till kontoret dygnet runt • Fri access på alla våra anläggningar, så att du kan vara effektiv vart du än är • Toaletter, så klart! OBS! När vi säger ”all inclusive-kontor” så menar vi det. Allt ovan är gratis, utan dolda kostnader.
Vill du veta mer?
Du kan alltid ställa frågor till oss här på hemsidan, eller kontakta oss på +46 72 577 44 22 och co@revelop.se
Nu första månaden helt hyresfri!