Här finns vi

Varför du inte borde jobba hemifrån

featured image varfor-du-inte-borde-jobba-hemifran

Denna artikel är inte kopplad till pandemin, som är en alldeles särskild situation, utan den är inriktad på hemarbete i det stora hela.

Det finns mycket som talar för att hemarbete inte är gynnsamt, vare sig för produktiviteten eller hälsan. De allra flesta av oss är sociala varelser som mår bättre av att jobba på kontoret eller i coworking-lokalen och som mår sämre både fysiskt och mentalt av att jobba hemifrån.

Vad beror det på?

Prokrastinering 

Ditt hem är ofta kopplat till avslappning, nöje, vardagssysslor och återhämtning, därför kan det vara svårt att finna motivationen till att jobba från köksbordet. När valet finns att sitta i soffan och titta på en serie mellan möten eller att städa lite grann, då är det enkelt att välja det skönare valet. Problemet är att arbetsuppgifterna finns kvar även när motivationen går ut genom dörren, vilket i sig kan leda till mer stress och press. Det blir som en ohälsosam inre dialog där den ena sidan av dig säger att du borde jobba medan den andra säger åt dig att göra ”allt annat”. Frånvaron av disciplin och rutiner gör alltså att vi tenderar att beskylla oss själva för att inte vara produktiva när det i själva verket är omständigheterna som är grunden till problemet. Vilket i sin tur leder till ytterligare stress.

Frånvaron av social kontakt 

Att se andra jobba tenderar att motivera oss till att själva jobba. Men när det inte finns någon som kan heja på dig eller som ser vad du gör, då finns risken att jobbet uteblir. Frånvaron av social kontakt kan också leda till starka ensamhetskänslor vilket i sig är en stor påfrestning för psyket. Ensamhetskänslor gör att vi tappar fokus och glädje inför jobbet och livet som helhet. Kanske lämnar du bara hemmet när du ska handla mat och den enda sociala kontakten du har är den du får på onlinemöten. För att få din dagliga sociala dos kan det vara värt att leta upp corona-säkrade coworking-lokaler i närheten av dig. För även om du inte pratar med så många under arbetsdagen hjälper det att ha andra personer närvarande.

Ergonomi 

Köksstolar och soffor är inte tillverkade för att vi ska tillbringa 8 timmar om dagen i dem. Därför är det många som får rygg- och nackproblem vid hemarbete. Kontorsstolar och höj- och sänkbara skrivbord främjar din kropp och hållning och är tillverkade för att du ska kunna tillbringa lång tid vid dem.

”Tillgänglighetseffekten”

En oväntad effekt av att jobba hemifrån är att din familj och vänner kan börja se dig som tillgänglig under dagarna. Detta kan leda till att du helt plötsligt blir ombedd att vara hundvakt, barnvakt, flytthjälp och middagsansvarig. Det är svårt att säga nej till de du älskar utan att känna skuldkänslor, så därför kanske du säger ja för att du ”är ju bara hemma”. Men risken är att du helt hamnar i händerna på andra och får alldeles för mycket på tallriken vilket drar dig bort från det du egentligen borde fokusera på.

Utebliven motion 

Du får mycket mer naturlig aktivitet under en vanlig arbetsdag än vad du får när du jobbar hemifrån. Även om det inte kan verka som mycket att gå de där metrarna till tunnelbanan eller till kaffemaskinen, så gör det stor skillnad för kroppen. Forskning visar att sitta stilla långa perioder i taget är förödande för kroppen. Det viktigaste är att röra på kroppen kontinuerligt under en halvtimme varje dag och att ställa sig upp och gå lite varje timme.

Letar du efter en riktigt flexibel kontorslösning eller vill du ha ett privat rum? Här är alternativen du kan välja mellan.

Var vill du arbeta?
Hur många personer?

Flex

1995 kr/mån för 1
Läs mer
Ingår alltid:
Snabbt och stabilt WiFi • Gott kaffe, alldeles gratis • Bokningsbara mötesrum • Kök med både kyl och micro • Lounge • Tillgång till kontoret dygnet runt • Fri access på alla våra anläggningar, så att du kan vara effektiv vart du än är • Toaletter, så klart! OBS! När vi säger ”all inclusive-kontor” så menar vi det. Allt ovan är gratis, utan dolda kostnader
Vill du veta mer?
Du kan alltid ställa frågor till oss här på hemsidan, eller kontakta oss på +46 72 577 44 22 och co@profi.se

Fast

2995 kr/mån för 1
Läs mer
Ingår alltid:
Snabbt och stabilt WiFi • Gott kaffe, alldeles gratis • Bokningsbara mötesrum • Kök med både kyl och micro • Lounge • Tillgång till kontoret dygnet runt • Flexplats på alla våra anläggningar, så att du kan vara effektiv vart du än är • Toaletter, så klart! OBS! När vi säger ”all inclusive-kontor” så menar vi det. Allt ovan är gratis, utan dolda kostnader – oavsett om du väljer Flex, Fast eller Kontor.
Vill du veta mer?
Du kan alltid ställa frågor till oss här på hemsidan, eller kontakta oss på +46 72 577 44 22 och co@profi.se

Kontor

kr/mån för 1
Läs mer
Ingår alltid:
Snabbt och stabilt WiFi • Gott kaffe, alldeles gratis • Bokningsbara mötesrum • Kök med både kyl och micro • Lounge • Tillgång till kontoret dygnet runt • Fri access på alla våra anläggningar, så att du kan vara effektiv vart du än är • Toaletter, så klart! OBS! När vi säger ”all inclusive-kontor” så menar vi det. Allt ovan är gratis, utan dolda kostnader.
Vill du veta mer?
Du kan alltid ställa frågor till oss här på hemsidan, eller kontakta oss på +46 72 577 44 22 och co@revelop.se
Nu första månaden helt hyresfri!