Därför kommer coworking göra comeback efter pandemin
Vi har fått bevittna företag som gått i konkurs, företag som går med mer vinst än någonsin, människor som blir av med sina jobb, människor som inte blir anställda, kontor som stänger ned, hemmakontor som byggs upp – allt under ett enstaka år. Med vaccinet i sikte ser framtiden ljusare ut än vad den gjort på länge och även fast vi i Sverige kommit lindrigt undan vad gäller restriktioner, är det många som blivit tvingade att jobba hemifrån och som är ofantligt trötta på det. Det har varit, och är, en påtvingad acklimatisering, där vi alla blivit testade både mentalt och fysiskt och de som lyckats anpassa sig bäst går med sinnet i behåll ut ur ett eventuellt avslut av pandemin. De nya erfarenheterna har fått både företag och anställda att tänka om gällande arbetslivssituation och kontorslösningar, vilket kommer leda till stora förändringar inom hur företag organiserar sig och i människors liv.
Förändringar på individnivå
Precis som med de allra flesta erfarenheter har påtvingat hemarbete gett upphov till två läger, varav i det ena har vi de som frodas och trivs med sitt liv på hemmaplan och i det andra har vi de som mår rent av dåligt utav det. De förstnämnda är de som oftast bor med andra personer, som har tillräckligt med plats för att kunna ha ett avskilt kontor och som inte nödvändigtvis behöver mycket social kontakt på en daglig basis för att må bra. De sistnämnda bor oftast ensamma, eller delar på en liten lägenhet med sin partner utan rum för att kunna ”fly undan” och som frodas av att ha ett socialt liv. Mental ohälsa har ökat markant hos de som inte mår bra av ett instängt liv, livsglädje har bytts ut mot depression och ensamhetskänslor. Detta på grund av avsaknaden av social kontakt och ett liv framför skärmen. Men trots de negativa effekterna av situationen har det lett till några positiva ting.
Bland annat har upplevelsen i sig gett dig, och alla andra, utrymme att reflektera över hur du arbetar och var du trivs att arbeta ifrån. Så när pandemin är över, vilka förändringar kommer du göra, om några? Mycket pekar mot att fler kommer ansöka om att få välja varifrån de jobbar, kontoret är med andra ord inte längre en självklarhet, vare sig för arbetsgivare eller för de anställda. Det ersätts istället med hemmakontor, satellitkontor, coworking spaces och till och med möjligheten att jobba från ett annat land då alla som har ett digitalt jobb har bevisat att de klarar av att jobba på distans.
Att det är en nödvändighet att vara baserad i samma stad som huvudkontoret stämmer inte heller det överens med verkligheten längre. Vilket innebär att du kan ansöka om jobb varsomhelst i landet, om det inte är så viktigt för dig att ha ett dagligt umgänge på kontoret förstås. Men det är inte heller en självklarhet att de som bor i samma stad som sitt kontor vill gå dit varje dag, trots närheten. De kanske söker sig till coworking spaces som ligger belägna ännu närmare deras hem, skola och förskola istället. Att slippa kommunaltrafik och effektivisera vardagen på det sättet är mycket värdefullt för alla heltidsanställda som känner sig slutkörda av att få ihop livspusslet. Även fast du inte jobbar med ditt egna team på ett coworking space får du dina sociala behov uppfyllda genom event, nätverkande och likasinnade personer. I mångt och mycket är det en större fördel att jobba på ett coworking space sett ur både ett socialt perspektiv och företags, då de allra flesta som jobbar där har öron och ögon öppna efter samarbeten och letar aktivt efter sätt att nyttja varandras kunskaper och erfarenheter. Du får helt enkelt träffa fler nya människor varje dag än vad du hade gjort om du suttit på ett och samma kontor med ditt interna team.
Vad säger företagsledare om allt detta och hur ställer de sig till det?
Förändringar för företag
Digitala tjänstebolag har alla fått erfara nedstängning av sina kontor med anledning av viruset. Vilket resulterat i dyra hyreskostnader för lokaler som till stor del stått tomma. Handelsbanken, till exempel, har som mål att stänga ned 180 av sina 380 kontor i Sverige och istället satsa på IT-investeringar som förenklar bankärenden för konsumenterna. Det är bara en av alla hintar om att det mesta som kan skötas digitalt kommer skötas digitalt i framtiden. En föraning som pandemin spätt på ytterligare. Addera då människors nya digitala arbetsvanor och vi går mot en värld där egna kontor känns överflödiga. Inte minst för att det är kostsamt för företag att husera alla anställda i en och samma lokal, men också för att företag världen över nu blivit medvetna om att pandemier kan ske och hittar därför sätt för att minska risken för förlust. Ett av sätten att göra det på är att minimera antalet egna kontorslokaler.
Istället vänder sig företagsledare mot nya, mer vinstdrivande och mindre riskfyllda, kontorslösningar. Vissa företag har hyrt lokaler enbart avsedda för möten och låter deras anställda jobba från vissa bestämda coworking spaces. De anställda får alltså boka in sig i mötesrummen vid behov och jobba på de coworking spaces som erbjuds. Andra företag hyr in sig på coworking spaces och låter de anställda komma och gå som de vill. Coworking spaces har allt som oftast mer generösa hyreskontrakt med kortare uppsägningstid, vilket är att föredra under eventuell kris. Ett till alternativ som många vänder sig till är att hyra satellitkontor. På så vis får de sin egna lilla hub men utan att behöva anställa receptionist eller köpa in kontorsinventarier.
Framtidsspaning
Ponera att människor världen över har lärt sig något av den rådande krisen och insett att det inte är rimligt att flyga kors och tvärs över jorden för att gå på möten. Med den insikten kommer det istället bli viktigt att anställa personer som kan representera företaget i det landet, förutsatt att en stor kund befinner sig där och flertalet möten per år är nödvändiga. Därför kommer det bli än mer aktuellt att kunna hyra sittplatser på coworking spaces, då den utlandsbaserade medarbetaren måste ha någonstans att jobba ifrån. Vilket i sig ger upphov till en större spridning av coworking-etablissemang runt om i världen.
Att gå till samma kontor varje dag är ett invant beteende som nu visat sig vara mer eller mindre ett onödigt ont för alla de som kan jobba digitalt. Med nya vanor och nya erfarenheter kommer oftast stora förändringar. Allt som skett pekar därför mot att vi kommer se mindre rörlighet medan betydelsen av fler valmöjligheter för de anställda blir större. Vilket föranleder att många vill kunna välja varifrån de jobbar, medan företagsledare kommer räkna på hur värt det egentligen är med helt egna kontor.